Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap
Op juridisch vlak is er nauwelijks verschil tussen het huwelijk en het geregistreerde partnerschap. Er is altijd een ceremonie waarbij getuigen nodig zijn. Ook geldt dat je bij de komst van kinderen automatisch allebei de wettelijke ouders bent.

Toch zijn er verschillen. Bij het geregistreerd partnerschap:

  • is het ‘ja-woord’ geen onderdeel van de ceremonie.
  • geldt dat deze in het buitenland niet altijd wordt erkend. Verhuis je naar het buitenland, informeer dan ook hoe dat in het bestemmingsplan geregeld is.
  • is bij ontbinding geen rechter nodig, tenzij er kinderen onder de 18 zijn of de ontbinding niet door beide partners wordt geaccepteerd.

Meer weten?
Neem vrijblijvend contact op

Rechten en plichten
Je hebt met een geregistreerd partnerschap dezelfde rechten en plichten als bij het huwelijk. We zetten de belangrijkste op een rij:

  • Je hebt een zorgplicht naar elkaar.
  • Je kunt elkaars achternaam aanhouden.
  • Je bent familie van elkaar en daarmee automatisch erfgenamen. Het koophuis dat jullie samen hebben, gaat bij overlijden naar de overblijvende partner.
  • Er geldt gemeenschap van goederen. Bezittingen en schulden als een eigen woning deel je, tenzij je bij de notaris andere afspraken vastlegt.
  • Je bent automatisch ook voor het gehele jaar elkaars toeslagpartner voor bijv. zorgtoeslag e.d.

Heeft één van de partners schulden, een eigen zaak waar financiële risico’s spelen of kinderen uit een eerdere relatie? Dan kan het zinvol zijn om bij de notaris afspraken vast te leggen over schulden en bezittingen. Zo voorkom je dat risico’s onnodig bij je partner komen te liggen.

Waar regel je het geregistreerd partnerschap?
Een geregistreerd partnerschap regel je bij de gemeente. De kosten kunnen per plaats verschillen en zijn vergelijkbaar met een huwelijksvoltrekking. Wil je het low budget houden, dan kun je doorgaans op maandag terecht voor een kosteloze ceremonie.

De keus voor een huwelijk of een geregistreerd partnerschap is natuurlijk helemaal aan jullie. Willen jullie na de verbintenis samen een huis kopen? Maak dan eens een afspraak met ons, dan bekijken we jullie mogelijkheden.

Samenlevingscontract
Zeker als u een koopwoning heeft of samen kinderen hebt of wilt, is een samenlevingscontract aan te raden. U beslist zelf wat erin komt te staan. Bijvoorbeeld hoe u de woonlasten en kosten voor levensonderhoud verdeelt. Maar ook wat er gebeurt met de spullen die u samen hebt gekocht, als u uit elkaar gaat of een van u komt te overlijden. Ook kunt u afspreken wie er in de woning mag blijven wonen wanneer u uit elkaar gaat.
Als u een notarieel samenlevingscontract afsluit, bent u automatisch elkaars fiscaal partner. Op de website van de Belastingdienst vindt u de regels over fiscaal partnerschap.

Zie ook: Wat is Financiële Planning?